maanantai 13. toukokuuta 2019

Värjäyskokeiluja elintarvikeväreillä osa 2 + ohje värjäämiseen elintarvikeväreillä



Hellou! :)

Noniin, nyt vihdoin sain aikaseksi kirjoittaa teille ohjeet siitä, että miten olen värjäillyt lankaa elintarvikeväreillä :) Joten tässä olkaapa hyvät :) 

Täältä löytyy aikaisempi postaus ekasta värjäilykerrasta sekä värien kestävyydestä pesussa :) 

Elintarvikeväreillä värjäämiseen et tarvitse mitään spesiaalivälineitä vaan tavalliset ruoanlaittovälineet riittävät :) Varaa aikaa värjäämiseen kaikkiaan sellaiset 1,5h-2h (värjäämisen ohessa pystyy kuitenkin tekemään muitakin hommia, koska suurin osa ajasta menee langan liuotuksessa). Värjääminen elintarvikeväreillä on turvallista, koska värit ja muut aineet ovat myrkyttömiä.  Lisäksi se on myös nopeata ja edullista (värit ja muut aineet eivät ole kalliita) ja lopputuloksena saat aivan ihania uniikkeja lankoja, joista voi neuloa vaikka mitä ihanaa! :)




Värjäämiseen tarvitset: 

Kattilan (tässä malliesimerkissä värjään 50g vyyhdin (Novitan Nalle) 3l kattilassa)
Lusikan
Mukin
Mitan tai muun astian missä on nokka (jotta väriä olisi helppo kaataa) 
Sitruunahappoa (löytyy kaupasta maustehyllyltä pussissa, esim. Prismasta, Tokmannilta jne.)
Dr. Oetkerin nestemäisiä elintarvikevärejä (niitä saa ihan perus ruokakaupoista, esim. Prismasta)
Etikkaa (väkiviinaetikkaa)
ja tottakai tarvitset värjäämiseen lankaa! :)  
(jos haluat niin voit käyttää kumihanskoja, itse en käyttänyt)

Huom! Kun valitset lankaa värjäämiseen niin huomioi se, että langan kuitu vaikuttaa värin tarttumiseen lankaan. Esimerkiksi superwash-käsiteltyyn lankaan väri tarttuu todella hyvin. Olen värjännyt Novitan Nallea, Novitan Eeroa sekä Adlibriksen Socki Finea ja niihin väri on tarttunut tosi hyvin! Olen myös värjännyt Dropsin Nordia (sekä elintarvikeväreillä että sipulinkuorilla), mutta siihen väri tarttuu hieman hennommin kuin edellä mainittuihin lankoihin (mutta tarttuu kuitenkin). Myös muita värejä voi käyttää värjäämispohjana kuin valkoista, esimerkiksi vaaleanharmaata tai jotain muuta väriä - niillä saa lankoihin aivan uutta värimaailmaa aikaseksi. 

Toimi näin:

1. Vyyhditä lanka vyyhdille ja sido siihen (4kpl) haltijanaruja (niiden tehtävänä on pitää vyyhtiä kasassa värjäämisen aikana). Jos et omista vyyhdityslaitetta niin voit ihan hyvin vyyhdittää langan esim. nojatuolia tai tuoleja apuna käyttäen. 

Tässä olen vyyhdittänyt nojatuolin avulla 50g Novitan Nallea ja sitonut 4 kpl haltijalankaa, jotta vyyhti pysyisi kasassa värjäyksen ajan
2.  Laita vyyhti kattilaan kädenlämpöiseen veteen likoamaan, vettä kannattaa olla runsaasti, jotta vyyhti kastuu läpikoltaisin.
Tässä vyyhti on likoamassa kädenlämpöisessä vedessä

3. Laita mukiin 2rkl sitruunahappoa ja kaada muki täyteen lämmintä vettä, jotta sitruunahappo sulaa. 

Mukissa on 2rkl sitruunahappoa, kaada päälle lämmintä vettä

4. Kaada sitruunahapposeos samaan kattilaan jossa vyyhti on likoamassa ja sekoita varovaisesti, jotta happo leviäisi kaikkialle. Anna seoksen vaikuttaa 30 minuuttia
Kaada sitruunahapposeos likoamisveteen


Sekoita kädellä tai kauhalla/lusikalla liuotusvettä, jotta sitruunahappo leviäisi kaikkialle. Anna seoksen vaikuttaa 30min.
5. Kun seos on vaikuttanut 30min, kaada liuotusvettä kattilasta niin paljon pois, että vyyhti peittyy juuri ja juuri veden alle. Laita kattila vyyhteineen hellalle.

Kattila on hellalla ja vyyhti peittyy juuri ja juuri veteen. 
6. Laita hella kuumenemaan ja ota haluamasi väri/värit, joilla haluat värjätä langan. Tarvitset lisäksi mitan tai muun astian, jossa on nokka, jotta värin kaataminen olisi helppoa. 


7. Kaada mittaan 1rkl haluamaasi väriä (minulla tässä punainen) ja lisää siihen 1dl vettä hanasta. (kuva alla)
                                     



 8. Kaada väriä vyyhdin päälle (itse kaadoin raitana, koska en halua tasaisen väristä vyyhtiä). Jos kuitenkin haluat, että vyyhti värjäytyy tasaisesti, niin haluamasi väri kannattaa sekoittaa liuotusveteen ensin ja vasta sitten laittaa siihen vyyhti.

                                      



9. Jos haluat lisätä jotakin toista väriä niin kaada se myös vyyhdin päälle (minulla tässä lisäksi sinistä väriä (eli 1rkl sinistä väriä + 1d vettä-sekoitus) 

                                   


                                   


10. Kuumenna kattilaa niin kauan kunnes se on noin 80-90 asteista. Huom! Vesi ei saa kiehua ettei lanka huovu! Jos näyttää siltä, että seos alkaa kiehua niin siirrä kattila kylmälle levylle. Värjäysseokselle riittää noin 5 minuutin kuumennus, jotta väri tarttuu lankaan.

Tässä seos on noin 80-90 asteista, värin kiinnittymiselle riittää 5 minuuttia kuumennusta.
11.  Nosta kattila lavuaariin ja laske kädenlämpöistä vettä vyyhdin päälle. Kun vyyhti on jäähtynyt tarpeeksi, ota se käteen ja jatka huuhtelua niin kauan kunnes siitä ei lähde enää yhtään väriä 

                                 


12. Kun vyyhdistä ei lähde enää yhtään väriä, täytä kattila vedellä ja lorauta joukkoon noin 0.5-1dl etikkaa (itse kaadoin ihan silmämääräisesti). Anna vyyhdin olla etikkaliemessä 15-30min.

                                    


13. Kun vyyhti on ollut 15-30min etikkaliemessä niin vyyhdin voi jälleen huuhdella huolellisesti ja lopuksi sen voi laittaa kuivumaan. Meillä ripustan vyyhdin henkariin ja laitan sen suihkutangolle roikkumaan. 
Tässä vyyhti huuhdellaan etikkaliemen jälkeen

Ja lopuksi vyyhti laitetaan kuivumaan

14. Sitten vain jännitetään seuraavaan päivään, jolloin vyyhti on kuivunut ja värjäystuloksen näkee :) 

Ja tässä näkyypi ihana lopputulos<3 :

              


                      


Näin helppoa on tämä värjääminen elintarvikeväreillä :) Muistutan vielä, että olen ihan aloittelija näissä, joten nuo sitruunahappomäärät ja etikkamäärät on otettu ihan hatusta, googlettamalla löytyy varmasti asianmukaisempaa tietoa :) Tiedän myös, että sitruunahappoliuotuksen voi korvata etikkaliuotuksella eli ennen värjäämistä vyyhti laitetaan etikkaveteen likoomaan ja sen jälkeen se värjätään. Värjäyksen jälkeen vyyhdin annetaan olla myös etikkavedessä, jonka jälkeen se huuhdellaan ja laitetaan kuivumaan. 

Nyt kun on tullut värjättyä aika paljon näillä elintarvikeväreillä niin seuraavaksi ajattelin ryhtyä kasvivärjäyspuuhiin :) Avokadon siemenet + kuoret sekä sipulinkuoret odottelevat pääsyä värjäysliemeksi ja mie taas ite oottelen lankapakettia, jossa olisi sitten lankaa värjäystä varten, yhtään ei siis ole lähtenyt homma lapasesta :D

Tähän värjäämiseen kyllä jää koukkuun ja en voi muuta kuin suositella kokeilemaan tätä ihanaa väriterapiaa :) 

Iloisia värjäilykevättä kaikille! :)

Terkuin, Lissu 

ps. jos värjäät tällä miun ohjeella lankaa niin Intagramin puolella voit käyttää tägiä #elizavetaknits niin pääsen näkemään teidän värjäämiä ihanuuksia! :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helpot neulotut kupinaluset

                                                                        Helpot neulotut kupinaluset Heipä hei pitkästä, pitkästä aika...