perjantai 3. toukokuuta 2019

Värjäyskokeiluja elintarvikeväreillä osa yksi

Hellou! :)

Instagramin puolella niin monet toivoivat postausta liittyen elintarvikeväreillä värjäämiseen, joten päätin kirjoittaa teille tästä aiheesta :) Kirjoitan postauksen kahdessa osassa eli tässä ekassa postauksessa keskityn miun ekaan testivärjäilyyn ja toiseen postaukseen ajattelin kirjoittaa teille reseptin siitä, että miten värjäsin lankaa ja mitä siihen tarvitaan jne. :) 

Edit. uusi postaus värjäämisestä täällä

Meillä oli puhetta @ihantavallinenkasityokori n Janikan kanssa puhetta langan värjäämisestä mikrossa ja siitä se ajatus sitten lähti itämään toteutukseen asti. Sain myös Instan kautta hyviä vinkkejä koskien elintarvikeväreillä värjäystä, kiitos niistä teille! :) Isoin ja mielenkiintoisin kysymys tässä prosessissa oli se, että miten sen elintarvikevärillä värjätyn langan väri pysyy neuleessa konepesusta huolimatta. Eihän siinä muu auttanut kun lähteä selvittämään asia :D Koska eihän siinä ole mitään järkeä jos olet värjännyt lankaa ja neulonut niistä jotain ja pesukoneesta tulisikin ulos valkoinen neule xD Joten nyt itse asiaan :D Voi, että! Tää on kyllä ollut aloittelijalle mielenkiintoinen matka! :D

Värjättäväksi langaksi valitsin 50g valkoista Dropsin Nordia, 50g valkoista (White) Socki Finea sekä 50g Socki Finea värissä Light Grey Melange. Ennen värjäystä laitoin langat vyyhdille (vyyhditin ihan tuolia apuna käyttäen kun en omista vyyhdityssysteemiä) Värjäykseen käytin ihan ruokakaupoista saatavaa Dr. Oetkerin nestemäistä punaista väriä.

Dropsin Nordin päätin värjätä mikrossa seuraavasti:

Liuotin lankaa sitruunahapossa 30min uunivuoassa, jonka jälkeen valutin melkein kaikki vedet pois (sellaisen pienen vesitilkan jätin vuoan pohjalle, ettei lanka olisi palanut kiinni). Tämän jälkeen sekotin lasiin vesi-elintarvikeväriseoksen ja sitten kaadoin värin vyyhdin päälle (kaadoin niin, että eri kohtiin tuli eri määrät väriä). Tämän jälkeen mikrotin lankaa ensin 2min, jonka jälkeen pidin 2min tauon (eli nostin vuoan pois mikrosta ja vähän liikuttelin lusikalla vyyhtiä) ja sen jälkeen mikrotin toiset 2min. Luulen, että tehoja olisi saanut olla enemmänkin kun mikrotin teholla 450W (ja olen tosi huono käyttämään mikroa (lue: en käytä oikeastaan koskaan) niin en osaa sanoa yhtään mitään noista tehoista). Väri kuitenkin tarttui lankaan, mikä oli tosi hyvä juttu! :D 

Mikrotuksen jälkeen huuhtelin vyyhdin kunnolla haalealla vedellä niin kauan kunnes väriä ei enää irronnut siitä. Huuhtelun jälkeen laitoin vyyhdin takaisin vuokaan, lorautin sen päälle vesi-etikkaseoksen ja annoin vyyhdin olla siinä sellaset 20 minuuttia. Tämän jälkeen huuhtelin vyyhdin ja laitoin sen henkariin kuivumaan.  

Socki Finet puolestaan värjäsin seuraavasti:

Liuotin vyyhtejä kattilassa sitruunahapossa kuten edellä, kaadoin ylimääräsiä vesiä niin paljon pois, kunnes vyyhdit olivat juuri ja juuri veden peitossa. Sitten vain laitoin hellan kutoselle ja kun kattilasta alkoi tulla ensimmäiset höyryt niin kaadoin tässä vaiheessa vesi-elintarvikeväriseoksen lankojen päälle (laitoin joihinkin kohtiin enemmän väriä kuin toisiin kohtiin jne. koska en halunnut tasasta väriä). Lämmitin kattilaa niin kauan, että vesi oli höyryävän kuumaa (mittaria ei ollut käytössä, mutta luulisin et vesi oli noin 80-90 asteista) ja siinä vaiheessa otin lämmöt pois hellasta. Piti kuitenkin varoa ettei vesi kiehuisi, koska silloin nuo toverit olisivat huopaantuneet ja lanka olisi mennyt pilalle. Yhdessä vaiheessa näyttikin siltä, että hellasta tuli vielä niin paljon tehoa, että siirsin kattilan kylmälle levylle, jolloin kuumennusprosessi loppui. Annoin vyyhtien olla kuumassa väriliemessä sellaiset 5 minuuttia ja välillä liikuttelin lankaa lusikalla. Lopuksi sitten huuhtelu ja etikkakäsittely kuten edellä Nordin kanssa. 

Kirjoitan sitten seuraavaan postaukseen tarkemman ohjeistuksen ja värimäärän yms :)

Tältä nämä ihanuudet sitten näyttivät:







Kun langat olivat kuivuneet niin kerin vyyhdit palleroiksi ja neuloin niistä koepalan. Koepala pääsi sitten samana päivänä eli eilen tosihommiin eli pesulle pesukoneeseen. Pesin koepalan (muun tumman pyykin seassa) villapesuohjelmassa 40 asteessa. Olin kyllä hyvin iloinen lopputuloksesta, koska märän koepalan värit näyttivät pysyneen kiinni hyvin koepalassa :) 

Tänä aamuna sitten kun koepala oli kuivunut niin pääsin vertailemaan ennen- ja jälkeen pesun kuvia. Omiin silmin näyttäisi siltä, että mikrossa värjätty Nord haalistui vähäsen (luulen, että vika oli liian matalissa mikron tehoissa tai sitten langan kuitu on sellainen, että se haalistuu helpommin, ainakaan Nordiin ei tartu väri yhtä hyvin kuin esim. superwash-käsiteltyyn lankaan). Socki Finet puolestaan näyttivät siltä, ettei se väri ole oikeastaan paljon yhtään haalistunut, mikä on siis tosi hyvä juttu! :)

Ja tässä alla näkyypi koepala ennen (vasen kuva) ja jälkeen (oikea kuva) pesun: 
Huom! Ennen- kuva on otettu sateisena iltana ja jälkeen- kuva puolestaan päivällä, jolloin aurinko pilkahteli pilvien lomasta eli kuvien valoitus on erilainen. Eroja kyllä huomaa, alin raita on mikrotettu Dropsin Nord, keskimmäinen valkoinen Socki Fine ja ylin harmaa Socki Fine.



Ajattelin pyykätä tuota koepalaa vielä muutaman kerran, jotta näkisi, että haalistuvatko värit lisää vai mitä niille käy. Tämä prosessi vie kuitenkin jonkin verran aikaa, sillä pitää odotella jälleen tummien pyykkien kasaantumista (ei varmaan kauan tarvi odottaa, koska lapsiperhe xD), ekologisuuden nimessä en viiti vain yhtä koepalaa pestä koneessa yksikseen :D Päivitän tätä postausta sitten heti kun saan uusia tuloksia pesujen jälkeen. :)

Paitsi pesu, niin myös neuleen käyttö saattaa haalistaa väriä, mutta tästä en osaa vielä sanoa mitään kun ei ole vielä mitään testineuletta. Suunnittelinkin tässä neulovani noista koelangoista vaikkapa sukat, joista sitten näkyisi tuo kulumisen vaikutus :) 

Tää värjääminen on kyllä hyvin mielenkiintoista puuhaa ja ajattelin kokeilevani värjäystä ainakin geelimäisillä elintarvikeväreillä, jotka ovat paljon vahvemmat kuin nestemäiset värit. Vaikka tuo testitulos näytti sen, että väri saattaa haalistua pesussa niin miua ei se ainakaa haittaa vaan ajattelin jatkaa näitä testivärjäilyjä :)

Kirjoittelenkin tässä lähiaikoina uuden postauksen siitä, että kuinka värjäillään näillä elintarvikeväreillä. Ja muistakaahan toki se, että olen pelkkä aloittelija ja ihan alkutaipaleella näissä värjäysjutuissa, joten en ehkä hoksaa kaikkia juttuja :D Olen kuitenkin saanut paljon hyviä vinkkejä seuraajilta, joita voin teillekin jakaa :) Ja lisää vinkkejä/kokemuksia otetaan kyllä ilomielin vastaan! :) 

Edit. postaus värjäämisestä löytyy nyt täällä

Palaillaan näihin kuviin ja näihin tunnelmiin :)

Värjäysterkuin,
Lissu







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helpot neulotut kupinaluset

                                                                        Helpot neulotut kupinaluset Heipä hei pitkästä, pitkästä aika...