maanantai 27. toukokuuta 2019

The Sweet Alice Beanie

Tämä postaus on lokakuulta 2018

Heipähei! :)


En ole moneen vuoteen neulonut pipoja, mutta katsottuani Hannan Neulenurkan neulepodcasteja Youtubessa sain aivan valtavasti inspiraatiota alkaa neuloa pipoja! <3 Ihastuin erityisesti muhkupipoihin! <3 Siis ne ovat aivan ihania! <3 En kestä! Kannattaa käydä katsomassa niitä Youtubessa! :) Minulla ei ollut Hannan ohjeiden mukaisia lankoja, mutta se ei haitannut yhtään. Olen hamstrannut (ja paljon!) Drops Nord- lankoja tuonne miun lankajemmaan joten ajattelin neuloa niistä muhkupipoja vastaavan pipon :) Ja kyllä, olen sortunut tilaamaan niitä Nordeja lisää tällä viikolla tuolta Adlibriksesta, koska Alpaca party :D (kaikki alpakkalangat -30% ale - eihän sellaista voi kukaan vastustaa!)

Drops Nord-lanka on sekoitus alpakkaa (45%), villaa (25%) ja polyamidia (30%), joten se on todella lämmintä ja omasta mielestä myös miellyttävää neuloa! Yksi kerä painaa 50g ja siinä on 170m lankaa. Yhteen pipoon Dropsin Nordistä riittää 2 kerää (langanmenekki noin 80g). 

Tämä ohje on hyvin simppeli, joten se sopii todella hyvin myös aloittaville neulojille! :) Itse neuloin tätä lähinnä iltamyöhään telkkarin ääressä kun lapset oli jo saatu nukkumaan, sen verran "aivoton"neuletyö :) Mutta yksinkertainen on yleensä kaunista, kuten tämä pipo <3 

Joten tässäpä teille ohjeeni pipoon Dropsin Nordista:  

Huom! Tämä ohje ei siis ole mikään Oslohatun käännös suomeksi vaan täysin oma mallinsa, joka kantaa nimeä The Sweet Alice Beanie! 

The Sweet Alice Beanielle on ilmestynyt myös sisarmalli The Sweet Isla Beanie, josta löytyy esittely täältä





The Sweet Alice Beanie

Lanka ja langanmenekki: Drops Nord n.80g (2 kerää riittää loistavasti)
Puikot: 3mm sukkapuikot sekä 3mm pyöröpuikko (40cm tai 60cm) Huom! Jos sinulla on löysä käsiala niin 2,5mm puikko on parempi vaihtoehto (koska jos neuloo 3mm löysällä käsialalla= tulee aika löysä iso pipo) vaihtoehtoisesti jos haluaa neuloa 3mm löysällä käsialalla niin kannattaa vähentää silmukkamäärää.

Pipon koko: aikuiselle, päänympärysmitta noin 55cm
Resorissa leveys n. 22cm, koko resorin korkeus 15cm, pipon sileän osuus ennen resoria ja resorin jälkeen 15cm ja itse pipon korkeus kun resori on taitettuna n.22cm. 

10cm x 10cm = 38s x 26s sileää neuletta

Ennen neulomista suosittelen lukemaan ohjeet ensin läpi, koska olen kirjoitellut kaikenlaisia vinkkejä ja huomioita siellä täällä pitkin ohjetta!

Tämän pipon ohje löytyy nyt PDF-tiedostona myös Ravelrysta, nimellä The Sweet Alice Beanie! 😊

Neulo näin:

(Pipo neulotaan yksinkertaisella langalla!)
Luo sukkapuikoille yhteensä 12 silmukkaa eli 3s per puikko. (Huom! kannattaa jättää noin 10-15cm pitkä lankahäntä, se helpottaa pipon siistiä päättelyä!) 

Neulo 1 krs oikein. 
Aloita sitten lisäykset seuraavasti: *neulo 1s oikein, poimi 1. ja 2. silmukan välistä lanka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein kiertäen (=ei muodostu reikää), neulo loput 2s oikein* toista *-* koko krs. 

Vinkki!: Neulomisen helpottamiseksi kannattaa merkitä esim. silmukkamerkillä kerroksen vaihtumiskohta, jolloin pysyy kärryillä kerroksista näin etenkin kun neuloo yksivärisellä langalla!

Tätä lisäyskaavaa (eli puikon ensimmäinen silmukka neulotaan oikein, 1. ja 2. silmukan välistä nostetaan silmukka vasemmalle puikolle ja neulotaan se oikein kiertäen ja loput puikon silmukat oikein) noudatetaan niin kauan kunnes joka puikolla on 30 silmukkaa eli koko työssä yhteensä 120 silmukkaa. Eli aina joka kerroksella tulee lisää 4 silmukkaa! Huom! Pipon alku 120 silmukoineen saattaa näyttää puikoilla pieneltä, mutta siitä ei tarvitse huolestua kun neulos alkaa leventyä mitä pidemmälle pipoa neuloo! :)

Pipon voi neuloa kokonaan sukkapuikoilla, mutta itse kyllä suosittelisin neulomaan seuraavat osuudet pyöröpuikoilla (niin vaivatonta niillä).

Kun työssä on se 120 silmukkaa, aloita sileä neule eli neulo kaikki silmukat oikein yhteensä 40krs Vinkki: Merkitse silmukkamerkillä kerrosten vaihtumiskohta! Itse merkitsin joka 10. kerroksen silmukkamerkillä, jolloin pystyi helposti ja nopeasti katsomaan, että monesko kerros oli menossa. 

Seuraavaksi aloita joustinneulos, joka menee näin:

*Neulo 1s oikein takaa kiertäen, 1s nurin*, toista koko krs.

Neulo joustinta yhteensä 50krs. (Huom! Ensimmäinen lankakerä loppuu joustimen puolivälin jälkeen!) 



Kun joustinosuus on valmis, päättele aloituskohdan reikä sekä keränvaihtokohta joustimessa. Päättele aloitusreikä niin, että poimit jokaisen aloitussilmukan (12kpl) langalle ja kiristät sitä. Varmuuden vuoksi kannattaa pujotella lankaa vielä uudemman kerran silmukoiden läpi ja lopulta päätellä langanpätkä hyvin työn nurjalle puolelle. Päättele nurjalle puolelle myös keränvaihtokohdan langanpätkät. Huom! Tein postauksen alle kuvasarjan, joka ohjaa miten saa siistin päättelyn pipon aloituskohtaan! 


Tämän jälkeen alkaa jälleen sileän neuloksen vuoro eli neulo kaikki silmukat oikein yhteensä 40krs

Aloita sitten kavennukset, jotka menee näin: Huom! Luonnollisesti kun pyöröpuikot alkavat tuntua liian pitkiltä, niin kannattaa siirtyä takaisin sukkapuikkoihin! :) 

Neulo *10s oikein, 2s oikein yhteen*, toista *-* koko krs
Neulo 1krs oikein
Neulo *9s oikein, 2s oikein yhteen*, toista *-* koko krs
Neulo 1krs oikein
Neulo *8s oikein, 2s oikein yhteen, toista *-* koko krs
Neulo 1krs oikein
Jne. 
Toista niin kauan kunnes jäljellä on muistaakseni 10 silmukkaa. 


Pipo näyttää aluksi tällaiselta putkilona neulottuna





Katkaise lanka päättelyä varten (ainakin 10-15cm pitkä - helpottaa päättelyä). Pujottele lankaa silmukoista läpi ainakin pari kolme kertaa (älä katkaise lankaa vielä!!) ja tämän jälkeen suosittelen, että kastelisit pipon ja antaisit sen kuivua kunnolla. Pipon kastelu tasoittaa ja pehmentää neulepintaa. Pipo kannattaa kastella juuri tässä vaiheessa, koska kuivuminen tässä "putkilomuodossa" on paljon nopeampaa!




Kun pipo on kuivunut, asettele aloituspää loppupään sisälle eli näin "putkilosta" muodostuu pipo. Pipo on periaatteessa jo tässä vaiheessa valmis, mutta itse tein vielä niin, että ompelin pipon sisä- ja ulkopuolen kiinni toisiinsa päättelylangan avulla hyvin simppelisti. Eli ota päättelylanka ja pujota se työn sisäpuolelle (eli "nurjalle" puolelle) ja päättele lanka huomaamattomasti. Tein tästäkin kohdasta kuvasarjan, mikä ohjeistaa miten saa huomaamattoman päättelyn pipoon. Pahoittelen, että osa kuvista saattaa olla ei niin tarkkoja ja huonolla valaistuksella kuvattuja, mutta jospa se ei niin kauhiasti haittaisi teitä :)



Pipon sisä- ja ulkokappaleiden ompeleminen yhteen ei siis tosiaan ole pakollista, itse koin sen vaan helpottavan pipon pukemista kun silloin sen resoria ei tarvitse oikoa jokaisella pukeutumiskerralla. Kuvasarjan mukaisilla päättelyillä saat saumattoman pipon ja pipoa voi käyttää joko "oikein" päin tai "nurin" päin - ero näkyy oikeastaan vain pipon päälaella. Eli oman makunsa mukaan voi käyttää sitä joko oikein tai nurin päin - ihan jokaisen makukysymys! :D 

Tältä näyttää pipo "oikeinpäin" - päälaella  on kukkamainen sädekavennus
Ja tältä näyttää pipo "nurinpäin" eli siinä näkyy vain 4 lisäyskohtaa

Ainiin, ja tässä pipossa on kyllä niin huomaamaton kerroksen vaihtumiskohta et ei ole väliä miten päin pipoa pitää päässä! :)  Toki jos haluaa niin voi ommella jonkun merkin mistä näkyy, että missä on pipon etu- tai takaosa.

Ohje on helposti muokattavissa - jos haluaa vähän löysempää tonne päälaelle niin neuloo vähän enemmän kerroksia ja jos haluaa enemmän päänmyötäisen niin neuloo vähemmän kerroksia :) Ja mikä jottei, jos lisäisi myös tupsun! Varmasti näyttää hyvältä! :)



Mielelläni näkisin teidän neulomianne pipoja esimerkiksi Instagramin puolella, käyttäkää #elizavetaknits niin näen minkälaisia ihanuuspipoja ootte neulonu! :) 


Ja näin, eipä miulla oikein muuta :) Nauttikaa näiden ihanien pipojen neulomisesta ja kysykää jos tulee jotain kysymyksiä mieleen! Vastaan mielelläni! :)  Ja tuossa potauksen alla on tosiaan kuvaohjeet päättelyasioihin! :)


Kolmatta pipoa puikolle! Kyllä ne villasukat jaksaa odottaa vielä neulojaansa! :)


Tuli vielä tässä mieleen, että jos haluaa neuloa pipoon "pörröisyyttä" niin jotain silkki- mohair- sekoitelankaa voisi laittaa mukaan pipoon, toimii aivan varmasti tosi hyvin! :) Se on miulla to-do listalla - katsotaan milloin pääsen testaamaan sellaista :)

Iloisin lokakuisin terveisin,
Lissu




VINKIT PIPON PÄÄTTELYKOHTIIN:
Aloituskohta


1.Aloituskohdan reikä näyttää tältä ennen päättelyn aloittamista

2. Ota langanpätkä (muistitha jättää tarpeeksi pitkän!) neulalle

3. Poimi silmukat reiän ympäriltä (12kpl)

4. Silmukoiden poimimista

5.Poimi silmukat koko reiän ympäriltä

6. Pujottele lankaa uudelleen silmukoiden läpi

7. Pujottelua

8. Pujottele lankaa silmukoiden läpi yhteensä 2-3 kertaa

9. Työnnä neula keskikohdasta työn nurjalle puolelle

 10. Neula on nurjalla puolella

11. Pujottele lankaa siitä kohdasta mihin lisäykset on tehty

12. Pujottelua

13. Pujottelua

15. Pujottele lankaa koko lisäyskerrosten matkalta

16. Pujottele tämän jälkeen lankaa takaisinpäin viereisten silmukoiden läpi

17. Nyt lankaa on pujoteltu tarpeeksi


18. Katkaise lanka
19. Työn oikealta puolelta päättelystä ei näy jälkeäkään!
                                 

20. Aloituskohdan päättely on valmis!

Lopetuskohdan päättely:


1. Pujottele neulaa jäljelle jääneistä silmukoista läpi (Huom! katkaise ainakin 10-15cm pitkä lanka - helpottaa päättelyä)

2. Kiristä lankaa

3. Pujottele lankaa silmukoiden läpi ainakin 2-3 kertaa ja kiristä

4. Tässä vaiheessa pipo olisi hyvä kastella ja antaa kunnolla kuivua

5. Pipo on kuivunut ja valmis päättelyyn

6. Työnnä neula keskeltä nurjalle puolelle


7. Neula on nurjalla puolella
                                   

8. Kierrä lankaa jälleen silmukoiden läpi kerran
9. Aloita langan pujottelu yhteen lisäyskerrosten muodotomaan "viivaan"
                                     

10. Pujota lankaa koko lisäyskerrosten matkalta

11. Pujota lankaa jonkin verran takaisinpäin viereisestä silmukkarivistä 

12. Venyttele työtä jotta päättelykohta ei kiristä ja työnnä neula ulko- ja sisäkerroksen väliin 

Vedä lankaa vähän ja leikkaa se. Tämän jälkeen venyttele hiukan pipoa niin langanpää häviää pipon sisälle eikä se näy ulko- tai sisäpuolella pipoa :) Pipo on valmis! :)

3 kommenttia:

  1. Hyvä ja helposti toteutettava ohje, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Moikka
    Olisi kiva testata aloittelijana ohjetta mutta pääni on isompi niin kuinkas saisin 58cm kokoiseksi

    VastaaPoista
  3. Tiheydessä täytyy olla virhe, ei voi olla 38s 10cm

    VastaaPoista

Helpot neulotut kupinaluset

                                                                        Helpot neulotut kupinaluset Heipä hei pitkästä, pitkästä aika...