maanantai 20. toukokuuta 2019

Sipulinkuorivärjäyksiä + ohje värjäämiseen ilman alunaa




Heipä hei! :) 

Täältä värjäyspadan ääreltä terveisiä! :) Olen nyt siirtynyt elintarvikevärjäilyistä seuraavaan leveliin eli kasvivärjäykseen, yllätys yllätys :D Tänään ajattelin kirjoittaa teille postauksen siitä, että kuinka värjäsin lankaa sipulinkuorilla ilman alunaa :) En vielä yhtään tiedä, että haalistuvatko/lähtevätkö nämä värit kuinka helposti konepesujen ja käytön takia, mutta sen verran tujua lientä näistä sipulinkuorista kyllä tulee, että uskoisin värin pysyvän aika hyvin kiinni langassa :) Ajattelin tässä lähiaikoina neuloskella jälleen koepalan, joka sitten kävisi pesulla koneessa. :) Edit. koepala neulottu ja pesty, tulos löytyy tämän postauksen loppuosasta! 

Sipulinkuorista saa kyllä aivan ihania sävyjä aikaseksi<3 Jos käyttää keltasipulin kuoria niin saa  ihanaa oranssinkeltaista/keltaista väriä lankaan ja jos käyttää punasipulinkuoria niin sävyksi saa rusehtavanoranssia väriä. Jos punasipulinkuoriliemeen laittaa alunaa niin tuloksena on ihania vihreitä sävyjä. Itse en siis värjäile alunalla, koska miulla ei ole ainakaan vielä sellasta värjäystarkoitukseen olevaa kattilaa vaan hoidan värjäilyt ihan ruoanlaittovälineillä. Ja voi, miten hyvin sipulinkuorista saadut värit sopivat yhteen! <3 

Joten tässä teille ohje siitä, että miten värjäilin 100g puhtaanvalkoista Novitan Nallea keltasipulinkuorilla (ensimmäisessä kuvassa tuolla ylhäällä tämän ohjeen mukaan sain tulokseksi tuon alimmaisen keltasävyisen langan)

Tarvitset värjäämiseen: 

100g lankaa (esim. Novitan Nallea tai muuta lankaa) 
keltasipulinkuoria 40g (jos haluat tummempaa sävyä niin tarvitset enemmän kuoria, esim. ylhäällä kuvassa keskimmäinen oranssiin vivahtavassa langan liemessä on ollut 65g kuoria ja jos puolestaan haluat hailakkaampaa väriä niin tarvitset vähemmän kuoria)
(etikkaa tai sitruunahappoa)
vettä
kattilan (itse käytin 5l kattilaa)
toinen kattila tai iso astia 
siivilän
(mittarin) 
(pihdit)

Värjää näin:

1. Laita sipulinkuoret likoomaan kattilaan edellisenä päivänä (näin väriä lähtee todella paljon kuorista). Itse laitoin 5l kattilaan 4l vettä ja siihen sitten kuoret. Halutessasi voit jättää tämän yön yli likoomisen väliin ja siirtyä suoraan kohtaan 2.

Sipulinkuoret likoomassa

Seuraavana päivänä liemi näytti tältä, väriä siis todella lähtee kylmässäkin vedessä!

2. Kuumenna kattila sipulinkuoreineen 90 asteeseen ja anna liemen keittyä 30-60min. 

3. Jäähdytä liemi 60 asteeseen.

4. Siivilöi sipulinkuoret pois liemestä. Vinkki! Voit siiviöidä liemen toiseen kattilaan tai isoon astiaan ja sen jälkeen kaataa puhtaan liemen takaisin isoon värjäyskattilaan



Siivilöi kuoret pois liemestä (voit käyttää apuna toista kattilaa tai muuta astiaa johon liemen voi kaataa ja sitten kaataa siitä takaisin värjäyskattilaan


Liemi on nyt siivilöity

5. Vyyhditä lanka ja laita se likoamaan joko pelkkään veteen tai sitruunahappo-vesiseokseen (2rkl sitruunahappoa laimennettuna liuotusveteen) tai vesi-etikkaseokseen (1-2dl etikkaa runsaaseen liuotusveteen). (Itse liotin vyyhtiä sitruunahappo-vesiseoksessa.) Lanka saa likoa ainakin 30min.



Tässä lanka on likoamassa sitruunahappo-vesiseoksessa eli 2rkl sitruunahappoa on liuotettuna liutotusveteen


6. Purista lankavyyhdistä varovaisesti liiat liuotusvedet ja laita se värjäysliemeen sekä laita hella kuumenemaan.


Tässä vyyhti laitetaan liemeen

7. Kuumenna liemi 80-90 asteeseen (Huom! Liemi ei saa kiehua, jotta lanka ei huopuisi!) Jos sinulla on mittari niin käytä sitä apuna lämpötilan seuraamisessa :) 

Keitä värjäyslientä vyyhteineen 30-60min. Jos haluat niin vyyhdin voi ottaa pois liemestä kun tuo keittoaika 30-60min on kulunut tai sitten voit jättää vyyhdin liemeen jäähtymään. Itse pidin vyyhtiä tunnin liemessä.


Tässä liemi vyyhteineen on kuumenemassa
 8. Kun vyyhti on ollut tarpeeksi keittymässä tai kun liemi on jäähtynyt niin huuhtele vyyhti kädenlämpöisellä vedellä huolellisesti, Sipulinkuorista lähtee todella paljon väriä, joten siinä kestää jonkin aikaa ennen kuin vyyhdistä ei lähden yhtään väriä.
Tässä vyyhtiä huuhdellaan ylimääräisestä väristä (koska pidin vyyhtiä tunnin verran liemessä, joten  nostin sen pihtien avulla toiseen kattilaan huuhtelua varten)
9. Huuhtelun jälkeen voit laittaa vyyhdin likoamaan vielä etikka-vesiseokseen eli lorauta runsaaseen veteen etikkaa ja laita vyyhti sinne likoamaan vaikkapa puoleksi tunniksi. Huuhtele sen jälkeen vyyhti ja laita kuivumaan. Likoamista vesi-etikkaseoksessa ei välttämättä tarvitse tehdä, joten vyyhdin voi laittaa suoraan kuivumaan kun olet pessyt ylimääräiset värit siitä pois.

10. Sitten vain odotellaan, että vyyhti kuivuu ja lopputuloksen näkee :) 

Alla olevassa kuvassa etummainen lanka on tullut tästä ohjeesta eli johon käytin 40g keltasipulinkuoria, keskimmäisessä on käytetty 65g keltasipulinkuoria ja takimmaisessa 22g punasipulinkuoria. Etummainen ja takimmainen lanka on ollut liemessä tunnin ja keskimmäinen puolestaan oli vain 30 minuuttia liemessä.




Ihania sävyjä tuli, eikö vain?<3  Tästä ylläolevasta kolmikosta ajattelin neuloa ainakin yhdet raitasukat :) Tämä lanka ei ainakaan hetkeen lopu kesken kun jokainen näistä palleroista painaa noin 100g  eli ainakin 3 sukkaparia noista saisi :D  

Monia varmasti mietityttää, että miten nämä värit sitten kestävät konepesun, koska värjäämisessä ei ole käytetty alunaa (mikä siis kiinnittää värin lankaan). Tämän kysymyksen selvittämiseksi neuloin näistä kolmesta sipulinkuorilla värjätyistä langoista pienen koepalan, jonka laitoin villapesuohjelmaan 40 asteeseen pyörimään ja alla olevasta kuvasta näette lopputuloksen:


Ja kuten huomaatte, väreille ei käynyt kuinkaan! :) Tämä on kyllä loistava tulos! Tämän perusteella uskaltaa värjätä lisää lankaa sipulinkuorilla ilman alunaa pelkäämättä sitä, että pesukoneesta tulisi pesun jälkeen ulos valkoinen neule :D Pesen jossain välissä tuon koepalan uudelleen koneessa ja päivitän sitten tulosta tänne :) Täytyy kuitenkin muistaa, että konepesu kuluttaa neuletta ja värejä enemmän kuin käsinpesu, joten jos haluaa oikein pelata varman päälle niin voisi pestä nämä itsevärjätyt langat ihan käsin. Ainakin itse tekisin niin, että jos neuloisin näistä käsinvärjätyistä langoista lahjaksi neuleen niin suosittelisin niille ensisijaisesti käsinpesua :)

Huomioithan, että näissä miun pyykinpesutesteissä pesen neuleet villapesuohjelmassa 40 asteessa eli en pese niitä normi 40 asteen pesussa, joten en osaa yhtään sanoa, että mitä näille neuleille ja väreille kävisi normaalissa 40 asteen pesussa muiden vaatteiden joukossa. Sen tiedän, että ainakin 30 asteen pesun kestävät langat (esim. Drops Nord yms.) huopuvat normaalissa 40 asteen pesussa. Minulla tuo Dropsin Nord kestää hyvin tuon 40 asteen villapesuohjelman eikä se huovu yhtään (huopuminen johtuu varmasti siitä, että normipesussa on kovemmat kierrokset joita neule ei sitten kestä vaan huopuu) joten kannattaa olla tarkkana, että missä ohjelmassa näitä neuleita pesee ja mitä lämpötiloja lanka kestää. 

Pienenä vinkkinä vielä, että jos tekee mieli alkaa värjäillä lankaa sipulinkuorilla, niin kannattaa suunnata kauppaan sipulilaareille keräämään kuoria pussiin :D Muodon vuoksi voi laittaa yhen sipulin mukaan niin pussille ei tule hintaa kuin joku 20 senttiä :D 

Värjäilemisen iloja teille kaikille! :)

Ihanin värjäysterveisin,
Lissu

7 kommenttia:

  1. No on ihania sävyjä! :) Nymmää kerkesin tänne sin blogiinkin ihmettelemään. Tulen toistekin. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos<3 noni :) :) ihana kuulla :) Nyt vaan sitten neulomaan niitä sukkia näistä ihanuuksista :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta. Aivan upeat värit.

    VastaaPoista
  4. Kiitos paljon ohjeesta! Miehän kasvatan joka vuosi sipulia, keltasipulia ja punasipulia ja niistä kyllä kuoria irtoaa. Nyt pitää alkaa säästämään kaikki kuoret ja ensi talvena kokeilemaan värjäystä näillä ohjeilla. Tulee niin mun lempivärejäkin.

    VastaaPoista
  5. Siis keititkö niitä lankoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä lankoja pidetään 80 - 90 asteessa tunnin ajan, ei anneta kiehua.kyseessä langat nalle, 7 -veljestä ja Lauri. Näissä villaa 75 prosenttia 25 prosenttia acryyliä tai jotain keinokuitia.värjäytyy hyvin,Aluna puretut.

      Poista

Helpot neulotut kupinaluset

                                                                        Helpot neulotut kupinaluset Heipä hei pitkästä, pitkästä aika...